Je libo jablka?

12.10.2013 00:00

Kdo by si nepřál dům s velkou zahradou, která skýtá tolik prostoru, že při troše zahradnických dovedností už byste nemuseli nikdy do oddělení ovoce - zelenina? Měla jsem to štěstí, že jsem se před čtyřmi lety nastěhovala k babičce a pochopila tak, že ty haldy pokud ne bio, tak určitě fair trade plodů, které my vnoučata dostáváme jako výslužku o víkendech, kdy převrátíme babičce dům naruby, podléhají normálním přírodním zákonům, tedy nepocházejí z ničeho. Aneb jak člověku zmizí ze života nuda. Sklízet je mimo zimu vždycky co, ale nejraději mám vůbec podzim, kdy se celým domem rozline ta typická vůně jablek. Člověk se do nich může zakousnout, kdykoli dostane chuť, myslí na Vánoce a barevné listí a podzimní prázdniny a jablečný štrúdl... Každý rok objevím nějaké nové stromy, zatím jsem došla k počtu sedm, ale ten beztak není konečný.

Sklizeň jablek se u nás dělí do několika fází. Úkony jako prostříhávání větví nebo obírání přebytečných plodů vynecháváme, takže to celé začíná začátkem září, kdy sbíráme ze země do kýblů první spadlé nezralé plody a házíme je na kompost. Později začneme spadlá jablka přebírat, ta lepší babička označí jako II. jakost a určí jim místo ve sklepě, ta horší házíme do velkých oranžových pytlů a vozíme do obecní popelnice, neb kompost už je plný. V půlce října se zděsíme, že to za chvíli všechno opadá, a tak zapojíme do akce dlouhou tyč s látkovým sáčkem na konci, balancujeme s ní pod stromem a snažíme se něco obrat. To pak pečlivě rovnáme do sklepa jako „I. jakost“. Stále vozíme do popelnice ve velkých oranžových pytlech nahnilá jablka, pořádáme rodinné kulinářské soutěže na téma „Jablka stokrát jinak“ a závidíme Adamovi a Evě, že to pro ně bylo zakázané ovoce. Ve škole pak přemýšlím, jak vysvětlit profesorovi, že neumím na test, protože jsem místo toho zkoumala, kolik zavařovacích sklenic dostanu nastrouháním deseti kil jablek.

Říjen předává vládu listopadu, co mohlo, už spadlo, v obchodech docházejí oranžové pytle a jablka II. jakosti jsou skoro spotřebována. Přichází poslední fáze, kdy pečlivě urovnaná jablka I. jakosti začínají hnít, a tak je házíme do velkých oranžových pytlů a vozíme na kompost…

Eliška Kozáková, SEPB

Opraveno. Vtipné.

Zpět