Osvětim – prohlídka sídla smrti

20.11.2012 19:35

V pondělí 22. 10. se skupina 40 studentů z různých ročníků Matičního gymnázia zúčastnila exkurze do vyhlazovacího táboru Osvětim a přilehlé Březinky.

          Během studentských let každý několikrát slyšel o tomto děsivém místě a hrůzách, které se zde během 2. světové války odehrávaly. Ovšem až tam nabývají tato historická fakta pravého významu.

          Stovky tisíc lidských obětí mnoha národností, všech věkových skupin přestávají být pouhým číslem, abstraktní představou. Dostávají podobu jednotlivých osob majících rodinu, práci, životní sny. Plné místnosti bot, cestovních tašek, nádobí, hřebenů, štětek na holení i vlasů, které se používaly k výrobě textilií, zdůrazňují, jak velký počet lidí zde přišel o život. Hlady, zimou, nemocí, těžkou prací, lékařskými pokusy, v plynových komorách.

          Nelze procházet místy, kde se toto vše odehrávalo bez pocitu hluboké lítosti.

          Člověk dnešní doby nemá mnoho lepších možností jak se alespoň trochu přiblížit minulosti nejen vlastního národa, než navštívit místa jako je právě Osvětim. A je důležité, abychom si takovéto události připomínali. K uctění památky i poučení. Přesto zůstává nepochopitelné, čeho jsou někteří kvůli touze po moci schopni.

Owsianková Hana, oktáva B


 

 

Zpět