Projekt „Naši nebo cizí?“

20.11.2012 19:36

Dne 2. 10. 2012 byla ve vestibulu školy zahájena vernisáž obrázků židovských dětí žijících v koncentračním táboru. Výstava putuje v rámci projektu „Naši nebo cizí?“ po školách a jiných organizacích.

   Výstavu těchto obrázků zahájila židovská píseň v jazyku jidiš v podání Kristiny Štellbaska ze sexty A, kterou na housle doprovázel student kvarty B Matěj Šima a na klavír paní profesorka Šňupárková. Vestibul školy se tak naplnil zajímavou atmosférou židovského života.

  Poté nám paní Věra Andrysíková, která byla jedna z mála dětí, jež se dostaly zpátky z koncentračního tábora, vyprávěla o životě židovských dětí, o nesplněných snech zobrazených právě na jejich vystavených obrázcích. Mnoho z nich zobrazuje pro nás úplně obyčejné věci, nejčastěji dětská hřiště, rodinu, školu a přírodu. Jiné ale zobrazují ponuré prostředí koncentračního tábora Terezín. Většina dětí zahynula při tzv. Transportu do tmy. Na „šťastlivce“, kteří přežili, na konci cesty čekaly plynové komory.

  Celý výklad paní Andrysíkové na nás hluboce zapůsobil a moudrá slova, která na konci pronasl pan ředitel ná ujasnila důvod celé této akce, proč se o těchto hrůzách učíme a proč máme den památky obětí holokaustu. Teprve až budeme znát minulost, budeme připraveni na budoucnost, neboť když na tohle lidské zlo zapomeneme, všechny tyto hrůzy se vrátí.

                                                                                               

Eliška Burdová, kvinta A


 

 

Zpět