Střet kultur na Matičním gymnáziu

20.11.2012 19:37

Stejně jako několik uplynulých let i letos na konci září se naše gymnázium zapojilo do projektu Edison. Dozvídat se informace o cizích, často až exotických, zemích od profesorů ve vyučování je možná zajímavé, ale možnost poslechnout si o své vlasti povídat přímo obyvatele dané země je bezesporu nenahraditelné. Jen oni ví nejlépe, co vyzdvihnout, na co upozornit a čím přilákat pozornost nás studentů, kteří se myšlenkami často ještě potulujeme na prázdninách.

   A tak jsme si postupně vyslechli to nejzajímavější o Rusku, Indii, Kolumbii, Rumunsku, Brazílii a Turecku. Všichni zástupci zemí byli pro svůj úkol patřičně nadchnutí a studentka Julia z Ruska si s námi dokázala poradit nejefektivněji – zívající posluchače povýšila na své asistenty u promítání prezentace. Ačkoli šlo o „trest“ jen naoko, ze slov mladého Inda jsme se opět přesvědčili o odlišnosti našich kultur. Indičtí žáci by při vyhlídce na to, že budou moct předstoupit před třídu a něco dělat, usnuli nejspíš všichni do jednoho. A co nejvíce udivilo tureckou studentku? Prázdná Stodolní ve všední den večer…

   Určitě můžeme být všichni rádi za tato setkání. Vysokoškoláci dostali možnost cestovat, my jsme zas na oplátku od nich načerpali nové vědomosti a povědomí o tom, jak to chodí v jiných koutech světa. A možná, že právě to přispěje i k většímu přátelství a toleranci mezi národy, a tedy i k většímu klidu, míru a pochopení ve světě. Kéž bychom však tuto myšlenku mohli považovat za něco jiného než naivní utopii.

 

Eliška Kozáková sexta B


 

 

Zpět