Zavedení školného - Novelizace zákona. A.Č.

24.01.2012 19:24

Nejsem si zcela jist úvodem a závěrem, pravděpodobně by bylo vhodnější poslední tři souvětí odstranit. Omlouvám se za pozdní dodání, již se to nebude opakovat ;)

Přivítám jakékoliv připomínky.

 

 

 

Novelizace školského zákona,
    nemohla uniknout mé pozornosti. Obsahuje mnoho nových úprav dosavadních zákonů.
    Především mě zaujalo zavedení školného v minimální výši 10 000kč za semestr s odůvodněním, že to přivede tolik potřebné peníze do rozpočtu vysokých škol. Ano, chápu, že školy je třeba financovat, ale stát dává každému občanovi České republiky Listinou práv a svobod, která je součástí Ústavy, právo na bezplatné vysokoškolské studium, je-li to v možnostech společnosti. Dochází-li naší společnosti možnosti až tak, že studenti si sami budou muset platit část studia, tak ať se tak naší politici chovají. Rozhazováním a přerozdělováním miliónů mezi sebou spíše nabývám falešného pocitu, že jsme velice bohatý stát, který má peníze navíc.
    Proč by jsme si měli platit studium dvakrát?
Ano přesně tak, platili by jsme si jej dvakrát,pokud by bylo školné zavedeno. Momentálně jsou školy financovány státem, ten tyto finance získává z větší části z daní, placených námi. My si tedy naše studium platíme již odváděním daní. Požadovat po nás školné a nesnížit daně mi přijde jako zlodějina.
     Je to pravděpodobně jen o tom, vytahat z nás co nejvíce peněz. Univerzity totiž žádné peníze navíc nedostanou, stát jim stejně částku vybranou na školném odečte ze státních dotací.
    Když už by tato novelizace byla opravdu třeba, tak by měla být uvedena do platnosti nejdříve za 6-10 let. Student nemá šanci si na vysokoškolské studium vydělat sám, potřebuje finanční podporu rodiny. A mnoho rodin na tyto výdaje není připraveno, jelikož s těmito výdaji ani nepočítali. Takhle by jim bylo umožněno již začít spořit a aspoň doufat, že se jim povede nashromáždit dostatek financí k zaplacení studií pro jediného člena rodiny. Pro mě je to naprosté selhání státu, který již není ani schopen se o své občany postarat.
    Snaží-li se stát omezit dostupnost studia a počet občanů s vysokoškolským vzděláním je také na zamyšlenou. Občan vzdělaný a s přehledem je pro politiky nebezpečný a na obtíž, nejde jej totiž tak jednoduše oklamat, obelhat a případně okrást zavedením dalších „nutných“ poplatků.
    Doufám, že protesty nejen studentů dají panu Dobešovi na jevo,  že něco není v pořádku a novelizaci si rozmyslí.

Zpět