Edison na Šmeralce

06.12.2011 18:53

 

EDISON NA ŠMERALCE 
 Se jménem Edison si většina lidí právem asociuje slavného vynálezce žárovky. Ne tak studenti Matičního gymnázia v Ostravě, kteří dobře vědí, že Edison je i název úspěšného projektu pořádaného studentskou organizací AIESEC na naší škole již podruhé.
       Projekt si klade za cíl seznamovat české studenty se zahraničními kulturami velmi živým a interaktivním způsobem: skupina mladých studentů z celého světa cestuje po České republice a na školách vyučuje o svých zemích. Témata se nevyhýbají geografii, historii, kultuře, politice ani současným společenským situacím, besedy probíhají výhradně v angličtině a velmi otevřeně, což jsou důvody, proč bývají pro žactvo velkým přínosem. Studenti mohou reagovat, klást dotazy, živě diskutovat a srovnávat získané informace s vlastními zkušenostmi.
      Tentokrát naši školu navštívili studenti z Rumunska, Mexika, Peru, Makedonie a Indie, ubytováni byli v hostitelských rodinách některých z našich studentů. Návštěva ani studenti si týden s Edisonem nemohli vynachválit a stážistům se také velmi líbila Ostrava, kterou si stihli mezitím prohlédnout.                           Příjemným zakončením celého týdne byla Světová vesnička – Global village, kde zástupci cizích kultur předvedli k ochutnávce typická a národní jídla svých zemí, čímž se většině studentů velmi zavděčili.  
     I po skončení tohoto úspěšného a obohacujícího týdne jsme zůstali s našimi přáteli v kontaktu, především prostřednictvím členů hostitelských rodin, a těšíme se, že se z projektu Edison stane další vítaná tradice Matičního gymnázia. 
Adéla Vodvářková
Zpět