Exkurze v biologickém kroužku

06.12.2012 17:26

  Byl jsem pozván do biologického kroužku na MGO. Tutu dobrovolnou činnost vede pan profesor Mgr. Vondráček a účastmní se přírodovědní nadšenci.

  Když jsem vešel do biologické posluchárny, kde se každé úterý a čtvrtek konají diskuse ohledně biologie, předváděl zrovna můj spolužák prezentaci na téma motýli. Nutno podotknout, že tato prezentace měla patřičnou úroveň. Obrázky motýlů byly foceny jeho foťákem a ke každému zástupci bylo napsáno pouze jméno a velikost. Fotky byly překrásné. Detaily motýlích křídel byli jasně vidět a ostatní zajímavosti nám student prezentoval v rámci svého fundovaného výkladu. Se mnou byl v kroužku ještě kameraman a při dotazu na jeho prezentaci, odpověděl Patrik: "Motýli se zabývám už od mala... a fotím od šesti let." Je to obdivuhodné, když vezmeme v potaz, že je Patrikovi třináct let. Při troše matematických dovedností zjistíme, že fotí již sedmým rokem a má tak jistě otevřenou budoucnost, co se týká přírodních věd.

 Biologický kroužek může být nejen pro nadšené přírodovědce, ale také i pro někoho, komu biologie nejde a chtěl by se něco přiučit zábavnější formou, než je domácí příprava. Po Patrikově prezentaci ukázal i pan profesor své fotky a i když šlo poznat, že učitel je lepší fotograf, obrázky byly srovnatelné. Je vidět, že pan profesor je i zkušený turista, k jedné z fotek dodal, že je to velmi vzácný motýl, vyfocen v Alpách.

 Po ukončení prezentací se šlo mikroskopovat. Vedoucí kroužku je ochoten vše vysvětlit a poradit, jak se správně zachází s mikroskopem. Byly nám popsány i všechny části mikroskopu a dodávám, že jsem byl sám překvapen, co všechno mikroskop obsahuje a umí. V kroužku můžete mikroskopovat mnohem déle, než ve cvičení a nemusíte psát protokoly. Tyto školní mikroskopy mají hodnotu asi 25 000Kč, a i proto mají jejich snímky patřičnou úroveň.

 Na závěr bych chtěl zdůraznit, že mne zaujala i spolupráce studentů, a proto lákám všechny, aby začli, třeba jen občas navštěvovat biologický kroužek. Obrázky získané přes mikroskop jsou zajímavé a naučné, pan profesor odpoví na každý inteligentní dotaz a bude jen rád, když se zvýší počet zájemců o tolik zajímavou biologii.

 

Opraveno.

Zpět