Nejde „jen“ o internet

12.02.2012 16:21

   PIPA, SOPA, nejnověji pak mezinárodní smlouva ACTA. Tyto zkratky vzbuzují jistě nadšení u všech uživatelů internetu, které mají údajně chránit před dezinformacemi, či naopak bránit autory před zlodějskými stahovači dat. Nastala dlouho očekávaná éra, kdy se vlády celého světa podpořeny silnou lobby budou pokoušet o jakékoli, byť sebemenší, omezení internetu. A zdaleka se nejedná o nějaké porušování licencí, internet se totiž stal synonymem svobody se všemi jejími důsledky, jak přínosy, tak i problémy.

   Svět www je bohužel posledním ostrůvkem nikým neregulované svobody a fungujících principů svobodné společnosti, kde si svá omezení zavádí každý jen na svém písečku, lidé s nimi tudíž nemusí nikdy souhlasit, dodržovat je, pokud tak sami dobrovolně neučiní. Proto se v těchto dnech nejedná nikde na světě o protesty za stahování bez placení, nýbrž za svobodu jako takovou, která nám podle oblíbenosti sítě velice zachutnala, ať už si to lidé uvědomují více, či méně.

   Dohoda ACTA ztroskotá, stejně jako předchozí pokusy, ale přijdou další, budou následovat, dokud neřekneme „stop“. Jen si přeji, aby internet skutečně zapůsobil jako největší sjednotitel a ono „stop“ nepřišlo příliš pozdě.

 

Vojtěch Mohyla

Zpět