Paraziti možná, ale účinné řešení nikdo nenabízí

12.01.2012 20:27

Po výroku prezidenta republiky o vysokoškolských studentech - parazitech - se na jeho hlavu snesla řádná vlna kritiky, žádné překvapení. Podívejme se ale na věc střízlivě a systematicky.
   Velmi mě mrzí, že si lidé začínají skutečně představovat existenci jakéhosi práva na vysokoškolské vzdělání "zdarma". Nic zdarma samozřejmě není, ať už to zaplatíme přímo (školné), nebo zprostředkovaně (daně). Nebezpečí však tkví v tom, že v současném systému si stále určití lidé nárokují vzít peníze jiným (daně) a z nich si pak na své studium přispívat. Kdybych měl použít výroku stejně citlivého jako prezidentova - to je prostě krádež.
   Když tedy přijmeme myšlenku placeného studia, hned se nabízí možnost nás zaškatulkovat jako pokrytce, vždyť pan prezident studoval rovněž zadarmo. Upřímně, i když s nějakou výhodou nesouhlasím, byl bych blázen, kdybych jí nevyužil, přičemž bych poškodil jen sám sebe.
   Poslední otázkou je, zda by na studium někdy měli i nadaní studenti, avšak z chudých poměrů. Proto se mi nelíbí jakékoli drobné úpravy v podobě školného, neboť si myslím, že je špatně nastaven celý systém. Takhle by se jednalo jen o další tahání peněz lidem z kapes.

 

Vojtěch Mohyla

 

Zpět