Pěna dní

10.03.2013 10:54

 

Pěna dní

Víte, co všechno může být příčinou neustávajícího kašle? Jaká je diagnóza nemoci, která donutí člověka setrvat čtyřiadvacet hodin denně ve vaně v obklopení čerstvých květin? Ve světě, který vytvořil francouzský spisovatel, novinář, jazzman a výtržník Boris Vian v románu Pěna dní, je možné všechno. Mimo jiné třeba i bruslit ve vaně, navštívit přednášku Jean Sol-Partra nebo mít závoj z pěny dní.

Ve hře sledujeme příběh dvou partnerských dvojic od počátku jejich vztahu až do konce. Tím je v jednom případě nesmyslná posedlost fiktivním filozofem, ve druhém nemilosrdný zásah osudu. Zásah tak krutý, že dokonce donutí hlavního hrdinu Colina pracovat, což je podle něj největší ponížení, jakého se člověku může dostat. Na představení má obrovskou zásluhu Anna Petrželková, režisérka s neuvěřitelnou imaginací a fantazií. Originální je na představení všechno – od scény až po kostýmy. A jazzová hudba jen doplňuje atmosféru.

Pěna dní je podle mě přesně ten typ divadelní hry, který Bezručům sedí. Lehkovážně pojatá tragédie s množstvím absurdit, které jsou podány s takovou samozřejmostí, že pravidla hry bez mrknutí oka přijmete. V první půlce se zasmějete vtipným a trefným poznámkám či situacím, po přestávce hra dostane poněkud vážnější ráz a jednoznačně směřuje k tragickému konci. Ať už vás však zaujmou kostýmy, hudba, scéna nebo samotný příběh, návštěvy určitě nebudete litovat.

 Obrázek je ze stránek www.bezruci.cz

Opraveno. Chybí autor!

 

Zpět