Rok 2012 na cestě

13.02.2012 19:43

   Jako každý nový kalendářní rok vzhlížíme my, studenti Matičního gymnázia, ke světlým zítřkům. K lepším známkám, nově přchozím studentům, ale rovnež někteří k úspěšnému zakončení studia na našem ústavu maturitou. V sedmém ročníku osmiletého gymnázia se také objevují první majitelé řidičských oprávnění, kteří vzhlížejí k volně průjezdným cestám bez dopravních komplikací, dostatku místa k parkování a podobně.
   Po pár týdnech však vstupují do světa reálného, světa nekonečných silničních omezení, přeplněných cest a nikde ani nemůžou zastavit, aby spočinuli, neboť místo k zaparkování není k nalezení. Při křížení cest se musí řidič rozhlížet s nečekanými obtížemi, jež mu způsobují auta stojící hned za hranicí křižovatky ve všech směrech. Jindy se zase schovává důležité upozornění "Dej přednost v jízdě!" za stromem či pod přístřeškem zastávky (ano, i toho může být člověk svědkem). Pak "šoférovi" nezbývá než se spoléhat na zkušenosti, kterých má student s čerstvým řidičským průkazem poskromnu.
   Nakonec se však cokoli dá zvládnout, zvláště s trpělivými rodiči, kteří si nás postupně "zaškolí". Autoškola měla své kouzlo, poprvé za volantem, alespoň oficiálně, sedíme jenom jednou. Ovšem jízda "naostro" s rodinným vozidlem, kdy už nás nezachrání druhý brzdový pedál instruktora, je nejlepší školou řízení. Takže hurá za volant, ať můžeme pochopit, proč u toho tatínkové tak nadávají!

 

Vojtěch Mohyla

Zpět