Studentský senát MGO

10.09.2013 08:48

Studentský senát Matičního gymnázia je nezávislá studentská organizace všech studentů školy. Základním cílem této instituce je zprostředkování dialogu mezi studenty, vedením školy a pedagogickým sborem. Druhým podstatným úkolem je organizace a spoluorganizace kulturních, sportovních a vzdělávacích akcí a také reprezentace školy ve vnějších záležitostech týkající se studentů a studentských aktivit. Každá třída si volí své 2 studenty, kteří ji budou zastupovat a pravidelně se účastnit schůzí. Takové schůze bývají zpravidla jednou za měsíc.

Organizace působí na našem gymnázium již 8 let. Zajímavostí je, že vznikla z potřeby studentů opatřit školu automatem na kávu, který nám v loňském roce dosloužil. Za těch zmiňovaných 8 let uspořádal senát mnoho zajímavých akcí, mezi které patří Garden party, diskotéka, soutěže o nejlepší vánoční výzdobu, turnaje v počítačové hře Counter strike a mimo jiné dělal záštitu pro fotbalovou a florbalovou ligu. Největší zásluhy za uskutečnění těchto akcí patří Matějovi Bendovi (předseda SSMGO v letech 2010 a 2011), Richardu Verešovi (předseda od roku 2011 do února letošního roku) a Janu Honeiserovi, současnému předsedovi. Druhý jmenovaný se ve svém mandátu dále soustředil na aktivity a reprezentaci školy mimo gymnázium. Kromě jiného dal společně se senátem popud k vytvoření celostátní studentské organizace, která aktuálně vystupuje pod názvem Česká středoškolská unie a v minulosti se koncentrovala například na podobu státních maturit či školného na vysokých školách.

V současné době je senát velice aktivní organizací. Aktuálně vede senát Jan Honeiser a rada čítající 5 členů. Během krátkého období šesti měsíců se senátorům podařilo udělat kus práce. Důkazem toho je významná spolupráce na probíhajícím projektu recyklování elektroodpadu, Recyklohraní a organizace fotbalové ligy, která postupně spěje do své druhé poloviny. Senátoři dále pomohli vedení školy formou ankety vybrat nejlepší návrh pro logo na reklamní předměty či se účastnili organizace při přijímacím řízení, soutěži Talent MGO, mezinárodním projektu Edison a další. 

Nově se studenti Studentského senátu zaměřují na medializaci na sociálních sítích. Ať už to je stránka senátu na Facebooku nebo stránka MGO na Instagramu a Youtube. Na poslední jmenovanou platformu budou pravidelně přidávány záznamy, reportáže a rozhovory z akcí a aktivit školy. S tím souvisí i vznikl nové mediální skupiny, do které patří přispěvatelé časopisu eMko, studenti zajišťující chod nově vznikajícího Rádia MGO a právě správci youtube účtu.

Do budoucna má senát v plánu ještě více rozvíjet spektrum volnočasových aktivit, jako třeba uspořádání turnaje ve stolním fotbálku, biliardu a v různých sportovních odvětvích. Studenti se budou moci těšit i na staré osvědčené akce jako Talent MGO, soutěž o nejlepší vánoční výzdobu a další. 

 

Jan Honeiser, předseda Studentského senátu /Kvinta B/

 

Opraveno. Perfektní. Možná by bylo dobré přidat předsedovu malou fotku...

Zpět