Televize

04.10.2013 22:37

Televize. Součást našeho života, našeho všedního dne. Slouží k pobavení, informování, ke vzdělání. Jaká je ale kvalita televizního vysílání u nás? Má cenu se na tu bednu pořád dívat?

Tak třeba kvalita televizní zábavy je na absolutním bodě mrazu. Vezměme si například TV NOVA, některými často právem označovaná TV H*VNA. Raději ani nemluvím o desítkách primitivních a naprosto stupidních českých telenovel, označované Novou jako „seriály, ve kterých se najde každý z nás“. Tak já vám nevím, ale nikdy jsem nenašel v seriálu Ulice, který je natahován jak slim kalhoty na tlustém, nic, co by alespoň vzdáleně připomínalo reálný život. Asi mám ve svém okolí nudné lidi L

To nejhorší na televizi Nova ale začíná přesně o půl osmé. Televizní noviny, občany odvážně nazývány zprávy. Pokud se bude člověk dívat na tento typ pořadu, nesmí od něho očekávat žádné rozumné informování. Je to jednoduše bulvární tisk v televizi. A to není vše. Tím, že televize Nova chce zaujmout mladé lidi, tak dává do svého vysílání co nejhezčí lidi. Jsi krásná? Umíš číst? Nejsi němá? Tak to jsi ta pravá pro práci v TV NOVA!

Omlouvám se, ale když nějaký reportér mluví o politice, či situaci v Sýrii, tak přece musí něco o této problematice vědět. Né, že dopadne jako usmívající se čtečka. O notoricky známé reportáži o tom, že voda v mrazu zmrzne nebo jak paní spadla do kořenu stromu a pomočila se už ani raději nemluvím. V každé zpravodajské relaci samozřejmě nesmí chybět jedna smutná zpráva o tom, jak z ohrady utekl klokan, narodil se ptáček bez nožičky, nebo jak se zaběhl pejsek. A u každé takové zprávy musí hrát Someone like you od Adele, aby reportáž dostala smutný podtext, protože si lidi přece musí myslet, že je to strašně smutné, že se kvůli tomu hroutí svět a dojde k vymření všech zvířat.

Ještě pořád aktuální, neuvěřitelně obrovská a pro všechny samozřejmě velice důležitá kauza Bartošová alá Džambulka jen potvrzuje bulvárnost této televize. Je mi taky líto lidí, kteří se dívají a dokonce věří meteorologickým zprávám. Už jen když se podívám Karle Sráčkové do očí, vím, že prostě absolutně netuší, co ty 3 písmena a jedna číslice, BIO 1, znamenají.

A nakonec nesmí chybět hláška: „Více informací na TN.CZ“.

Televize, která alespoň trochu zachraňuje kvalitu zpráv u nás, je podle mého názoru státní ČT 24. Přísahám, že jsem tam v životě neslyšel jméno Iveta Bartošová. Jsou dokonce i pohotoví, jejich reportéři o tématu, které představují něco vědí, meterologové jsou profesionálové a z jejich zpráv se i něco dozvím. Je ale fakt, že kdysi energický Václav Moravec, který v minulosti do věcí hlodal jako hlodavec, dnes jen ztrácí svou dravost a u jeho Otázek V. M. začínám usínat. Vždy mne ale pobaví Marcelka Augustová šlapající po grafech ve virtuálním studiu při volbách.

Naštěstí existuje internet. Mnoho z televizních kanálů se tam dá najít přímo živě a po tom, co se stránek sledujuserialy.cz a sledujufilmy.cz, kde se dá najít takřka vše, ujala pirátská strana, už není pro lidi s dobrým připojením televize třeba. Takže ne! Raději tu ďábelskou krabici ani nezapínej.

 

Honza Honeiser

Kvinta B

 

Opraveno. Brilantní a 100% souhlasím.

Zpět