„U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo…“

23.10.2013 22:44

Ano, i tahle známá Erbenova báseň zazněla na recitační soutěži Matičního gymnázia, konané 16. října 2013. Tato soutěž byla sama o sobě zajímavá, ale i svým způsobem náročná, protože si žáci museli důkladně připravit své vybrané básně a na „scéně“ podat co nejlepší výkon, co se recitace týče. Soutěže se zúčastnilo od nejmladších zástupců gymnázia, odvážných primánů, až po ty nejstarší, nebo téměř nejstarší. Tuhle událost jsme si také nemohli nechat ujít a dokonce jsme se zeptali na dojmy a pocity ze soutěže několika studentů. Vesměs byli nervózní, sem tam se také spletli, ale měli zajisté dobrý pocit ze svého výkonu.

Žáci se do soutěže mohli přihlásit samozřejmě dobrovolně, takže kdo chtěl, byl vítán. Dle mého názoru se sešli zajisté ti nejlepší. Zazněly básně jak od známých autorů, např. od Jiřího Suchého, K. J. Erbena nebo třeba Edgara Allana Poa, ale také od autorů méně známých, např. od Karla Šiktance nebo Bada Luckeyho. Nebyly to básně lehké, někteří si vybrali až překvapivě dlouhé, vyprávěli je skoro jako příběh (Toman a lesní panna od Ondřeje z Tercie).

Soutěž trvala jednu příjemně strávenou vyučovací hodinu, kdy nás drtivá většina přednesů pohladila po duši. Opravdu bychom neradi byli porotci této soutěže, jelikož všichni recitátoři předvedli skvělý výkon, a tak bylo velice těžké vybrat vítěze. Porotu obsadili pan profesor Gromnica, paní profesorka Horáková a paní profesorka Nováková.

Po zajisté těžkém rozhodování dospěli profesoři k takovýmto výsledkům.:

NIŽŠÍ GYMNÁZIUM:

  • 1. místo – ADÉLA KOZÁKOVÁ – KVB (Jan Werich – Chlap, děd, vnuk, pes a hrob: Úsporná pohádka pomocí jednoslabičných slov aneb chvála češtiny)
  • 2. místo – ONDŘEJ SLIŠKA - TA
  • 3. místo – KAROLÍNA SCHWARZOVÁ (Jiří Žáček – Písnička o škaredých holkách)

VYŠŠÍ GYMNÁZIUM:

  • 1. místo – VANDA SLUKOVÁ – KVIA ( Xindl X – upravená verze písně Chemie)
  • 2. místo – RADEK SLANÝ – 1.A (Karel Šiktanc – Strach)
  • 3. Místo – JAN POMAHAČ – 1.A ( Bad Luckey – Beránek)

Všichni recitující předvedli úchvatný výkon. Výhercům znovu gratulujeme a budeme jim držet palce v dalším kole, které si vybojovali svými vítězstvími. Své recitační vlohy a svá vítězství budou obhajovat tentokrát mezi výherci školního kola recitační soutěže z jiných škol v XX. ročníku soutěže Aréna plná krásných slov, která se bude konat 13. listopadu.

Tereza Kijonková, Barbora Hošková – 1.A

 

Opraveno. Parádní.

Zpět