Velikonoce

21.03.2013 16:50

Velikonoce

 

Velikonoce jsou nejvíce slavený svátek hned po Vánocích, i když pro věřící jsou ještě důležitější…Víte proč?

Určitě znáte příběh o Ježíškovi. Klukovi narozenému v chlévě v Betlémě. Možná je už méně známý příběh o ukřižování. Věřící si ho připomínají v křížové cestě, která se odehrává ve 14 zastaveních a je o celé cestě od soudu u Piláta až k zmrtvých vstání. Může se vám to zdát jako blbost, vždyť na Vánoce dostáváme, ale hlavně dáváme dárky a na Velikonoce dívky dostávají pomlázku a chlapci se u toho dobře baví. Jelikož, ale věřící věří, že Ježíš je syn Boží, tak mají pro ně výrazně vyšší cenu Velikonoce.

Velikonoční zvyky

V České republice je asi nejznámějším zvykem vyplácání dívek chlapci pomlázkou. Tím chlapci sledují, že dívky budou dlouho zdravé a silné. Chtějí „za to“ kraslice nebo jen čistě bílá vajíčka. Nejznámější říkanka, která se při šlehání říká je Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný…

Ale znáte pravou podstatu tohoto zvyku?

Většina věřících věří, že kluci vyplácávají dívky kvůli odhalení prázdné hrobky Ježíše Krista:

  • Kluci záviděli, že dívky objevili a viděli jako první prázdnou hrobku Ježíše Krista. Takže vyplácání dívek chlapci může znamenat i jakousi ,,pomstu“ za to, že viděli prázdnou hrobku, která, jak všichni asi víte, znamenala, že Ježíš Kristus vstal z mrtvých. A to je i samotná podstata Velikonoc.

 

Velikonoce mají taky své symboly:

Beránek - představoval v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. V křesťanství je beránek jedním ze symbolů Ježíše Krista, neboť on je místo Ježíše Krista obětováván.

Kříž - nejdůležitějším z křesťanských symbolů, protože Kristus byl odsouzen k smrti ukřižováním. Byla to nejkrutější a nejvíc ponižující smrt.

Vajíčko -  symbol nového života, neboť samo obsahuje zárodek života. V souvislosti s lidovou tradicí vznikl zvyk tato vejce malovat. Takováto vejce se nazývají kraslice.

Kočičky - symbolizují palmové ratolesti, kterými vítali obyvatelé Jeruzaléma přicházejícího Ježíše Krista. Nechávají se světit na Květnou neděli.

            Symbolů již bylo dost, vraťme se raději ke zvykům…

Některé zahraniční zvyky jsou našim velmi podobné (samozřejmě se v něčem liší), jiné ale úplně jiné.

Ve Spojených státech se také malují vajíčka, ale podle dětských pohádek byla v noci přinesena Velikonočním zajíčkem a poschovávána po domě a zahradě, aby počkala na děti, až se probudí.

V Anglii tradičně ženy přivazují muže k židlím a za propuštění požadují peníze.

V Norsku je kromě jiného tradiční řešení vražd. Všechny velké televizní stanice vysílají kriminální a detektivní příběhy. Dokonce i krabice od mléka bývají potištěny příběhy s vraždami.

Zajímavé, ale nejsou ty naše přece jen lepší?

 

Matylda Kubečková a Tereza Košťálová, Prima B.

 

Opraveno.

Zpět