Zdravotnická soutěž

11.06.2013 08:27

Ve středu, dne 28.5.2013 se studenti (dva týmy) Matičního gymnázia zúčastnili zdravotnické soutěže. V konkurenci 9 týmů ostravských základních škol  a gymnázií obsadili 1. a  5. místo.

Soutěž probíhala na ZŠ Zelená v Ostravě - Mariánských Horách, ve 13:00 proběhlo oficiální zahájení. Poté se týmy odebraly do šaten, kde je čekaly pokyny k soutěži.

Soutěž probíhala na čtyřech stanovištích. Na prvním stanovišti probíhalo ošetření zraněných, na druhém se uplatnily obvazové techniky,  na třetím přenos zraněného na improvizovaném nosítku a na posledním písemné testy z historie zdravotnictví.

Odměnou pro všechny byly upomínkové předměty se zdravotnickou tématikou. Bez ohledu na umístění si všichni odpoledne náležitě užili.

Závěrem chceme poděkovat paní profesorce Zdeně Platošové a studentům z vyšších ročníků, za pomoc při přípravě na soutěž.

Petr Koštěl - SB

 

                      Krajské kolo zdravotnické soutěže

 

Dne 8. června 2013 se náš vítězný tým vypravil na krajské kolo do Šumperku. Kromě našeho týmu jela jako doprovod i paní profesorka Platošová a Zuzka Repková.

Toho dne jsme měli sraz na nádraží už v půl šesté, takže většina z nás měl problém vůbec vstát. V smluvenou dobu jsme však na nástupišti byli všichni a mohli jsme vyrazit. Po hodinové jízdě jsme přestoupili do dalšího vlaku, který jel přímo do Šumperku. Chvíli jsme šli pěšky podél cesty a nakonec dorazili k sportovnímu centru, kde se soutěž konala. Vešli jsme do tělocvičny, kde už bylo mnoho týmů. Ve vzduchu bylo cítit napětí, z nás ale tréma  odpadla už ve vlaku a překvapivě zůstali klidní. Po chvíli byl svolán nástup, zde nám představili některé rozhodčí a rozdali soutěžní čísla. Nástup byl rozpuštěn a nás se ujala milá průvodkyně. Ještě jsme měli chvíli času a tak jsme si zopakovali obvazovací techniku. Pak začala soutěž.

Stanovišť bylo mnoho, někde se nám dařilo, jinde jsme dělali chyby a když jsme skončili, byli jsme opravdu unavení. Trochu jsme si odpočinuli, dali si oběd a pak se přesunuli zpět do tělocvičny. Ta však byla poloprázdná, protože vyhlášení mělo být až za dvě hodiny. Chtěli jsme stihnout dřívější vlak a zeptali se rozhodčích, na kterém místě zhruba jsme. Dozvěděli jsme že, na předních příčkách nebudeme, proto jsme se rozhodli nečekat a odešli před vyhlášením.

Byli jsme trochu zklamaní, přesto po cestě panovala dobrá nálada. Když jsme se usadili ve vlaku, přišla k nám příjemná průvodčí se slovy, že nám prozradí tajemství. Když jsme se od ní dozvěděli, že v jídelním voze jedou fotbalisti do Ostravy na Benefici, okamžitě jsme vzali peníze a šli si něco koupit do jídelního vozu. Koller a ostatní hráči byli moc milí, lehce se nám smáli, ale ochotně se vyfotili. Na své sedadla jsme se vrátily vysmáté a už jsme nepřemýšlely nad soutěží. Celý den jsme si opravdu všichni užili a doufáme, že příští rok potkáme třeba hokejisty. ☺

 

                                                                                              Katka Havlíčková, Terka Krejčová

Opraveno.

Zpět